SUSRET S DUHOVNIKOM - IZLOŽBA ikona i drugih slikarskih radova "DUHOVNI OTAC I DUHOVNI SIN"

Petak, 11. jun 2010. u 20h

Ikonografi i slikari:
Krstonosni protojerej MIODRAG MILOVANOVIĆ – Prota Mile (biografija)
Vojislav Luković – akademski slikar (biografija)

Izložbu je otvorio: EPISKOP ŠABAČKI LAVRENTIJE

PROJEKCIJA filma: „DNEVNIK SRPSKOG SVEŠTENIKA“ režiser: Aleksandar Rajković (biografija)

STIHOVE Prote Mila „IKONA“ govorila Dubravka Živković

Učestvovao je hor Hrama Svete Trojice iz Sremčice

Miodrag Milovanović – Prota Mile (biografija)Krstonosni protojerej MIODRAG MILOVANOVIĆ, poznat kao “Prota Mile”, rođen je u selu Donja Trepča, srez Ljubićki, okrug Rudnički, 1913.godine.

Završio je šestorazrednu Bogosloviju u Sarajevu 1935.godine. Pred sam početak Drugog svetskog rata, odlikovan je Ordenom Svetog Save III reda.

1943. godine diplomirao je na Teološkom fakultetu Univerzitete u Beogradu.
1952. godine Episkop Šabačko-valjevski g.Simeon(Stanković) odlikovao ga je protojerejskim činom.
1956. godine apsolvirao na Filosofskom fakultetu na grupi Klasične filologije.
1936. godine rukopoložen u čin đakona i prezvitera od strane tadašweg episkopa žičkog Nikolaja (Velimirovića).
Služio je kao paroh u Brezni takovskoj i u Brankovini.
1950. godine postavljen je za paroha i Arhijerejskog namesnika u Šapcu.
1959. godine je postavljen za paroha Saborne crkve u Beogradu.
1967. godine odlazi za paroha u Australiju, u državi Viktorija.
1969. godine, po povratku u Beograd, postavljen je za sekretara eparhijskog upravnog odbora Arhiepiskopije Beogradsko-karlovačke i za Arhijerejskog namesnika grada Beograda.
1974. godine postavljen je za Direktora Patrijaršijske upravne kancelarije.
1977. godine, sada već kao penzioner, primio je dužnost paroha pri hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Beogradu.
1990. je postavljen za v.d. sekretara Beogradske crkvene opštine i za duhovnika manastira Vavedenje u Beogradu.
Od 1995. godine je samo duhovnik manastira Vavedenje.

1996. godine nj.svetost Patrijarh srpski g.Pavle odlikovao je Protu Mileta Naprsnim krstom. Njegov pastirski rad nikada nije prestao. Uvek aktivan, istinski duhovnik, Prota Mile je živi rasadnik Reči Božije. Oko njega se okupljaju mnogi koji su žedni ”Vode Žive”, koju im Prota neštedimice daje, na slavu Bogu jedinome.

Vojislav Luković - biografija:Rođen u Beogradu 1960.godine. Diplomirao 1989.godine na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. U Narodnom muzeju u Beogradu položio je stručni ispit i stekao zvanje slikara-restauratora. U istoimenoj ustanovi radio je na konzervaciji i restauraciji slika na platnu i drvetu. Kao član tima restauratora radio je za potrebe zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i Smederevo na restauraciji fresaka crkve Sv.Arhiđakona Stefana (15.vek ) u manastiru Koporin. Takođe je radio i na restauraciji zidnog slikarstva u zgradi Lučke kapetanije u Sočiju, SSSR.

U Centru za kulturno nasleđe( Center for Cultural Heritage) u Nikoziji na Kipru osnovao Atelje za restauraciju ikona. Kao glavni restaurator Centra radio na pripremi izložbe kiparskih ikona prikazane u Strazburu i Miluzu u Francuskoj. Radio kao mentor na predmetu"Slikarstvo" na Univerzitetu za Treće doba u Beogradu. Napisao "Malu erminiju Vojislava zografa", priručnik iz slikarske tehnologije.

Tri puta samostalno izlagao ikonopis i učestvovao na većem broju kolektivnih izložbi prezentujući ikonopis i(ili) konzervatorske postupke. Ikone mu se nalaze u domovima svečara u zemlji i inostranstvu, kao i u zbirkama Muzeja Srpske pravoslavne eparhije Budimske u Sentandreji- Mađarska, i u Srpskom muzeju hleba u Pećincima- Srbija. Član je ULUPUDS-a (Udruženje likovnih i primenjenih umetnika i dizajnera Srbije),i ICOM-a (International Counsil of Museums), samostalni umetnik.

Aleksandar Rajković - biografijaRođen 1960. u Beogradu. 2003-2004. dokumentarni "V serijal „Kao mehur od sapunice” (26 epizoda).
2001-2002. dokumentarni "V serijal „Nacionalna geografija“ (12 epizoda).
1998. „Nož u vodi” dokumentarno-igrani film.
1992. završio VGIK (Svesavezni državni institut kinematografije) u Moskvi.
1992. za svoj diplomski film „Na imanju” (sniman u Gruziji, na gruzijskom jeziku, a po motivima pripovetke Ive Andrića „Na državnom imanju”) bio predložen kao kandidat Rusije za nagradu Oskar. Nominovan (ušao u najuži izbor - pet filmova) za Oskar u kategoriji studentskog filma.
1991-1992. napisao dva scenarija za kratkometražne igrane filmove koje su realizovale Silvana i Ana Marija Marmoljuk, snimljene u Rusiji.
1990. prvi kratkometražni igrani film „Noć punog meseca” (sniman u Rusiji, na ruskom jeziku, po motivima romana „Idiot” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog).
1989. prvi dokumentarno-igrani film „Večito drugi” (dan u životu jednog konja).
1981-1988. Pomoćnik i asistent na nekoliko celovečernjih igranih filmova.
Veliki broj profesionalnih kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova u svojstvu pomoćnika i asistenta režije, montaže... Amatersko pozorište „Viridarium”.