Druga projekcija kratkometražnih filmova iz arhive Međunarodnog festivala etnološkog filma

13.mart 2010. u 20h

Organizatori: Etnografski muzej, Agencija Nymbus i Galerija Trag

Druga projekcija je posvećena verovanjima u Srbiji: "Vračare", "Vampir u Štubiku" i "..ja, pokojnik..."

O projektu:Saša Srećković, viši kustos

O festivalu:Međunarodni Festival etnološkog filma se održava svake godine u prostoru etnografskog muzeja u Beogradu. Njegov organizator je Etnografski muzej, a suorganizatori Kinoteka i Radio televitija Srbije. Prvi Festival je održan 1992. godine u konaku manastira Sveti otac Prohor Pčinjski. Do sada je na 17 Festivala prikazano 904 etnoloških filmova iz 57 zemalja.

Cilj Festivala je popularizacija tradicionalanih kultura naroda sveta u vremenu ujednačavanja kulturnih obrazaca u svetu pod pritiskom trendova globalizacije. Drugi cilj je afirmacija novih stvaralačkih i istraživačkih pristupa u antropološkom dokumentarnom filmu, uz praćenje savremenih promena i razvoja kulture.

Na Festivalu su, pored klasičnih etnoloških filmova, zastupljeni različiti žanrovi, od eksperimentalnog, preko igranog filma do dokumentarne drame. Etnološki (odnosno etnografski ili antropološki) film kao vrsta dokumentarnog ima za predmet tradicionalnu narodnu kulturu, kao i proces njene promene (transformacije) u savremenom trenutku. Etnografski muzej u Beogradu se nalazi u fazi pripreme za osnivanje sopstvenog filmskog studija, odnosno centra za vizuelnu antropologiju.