"Nematerijalno kulturno nasleđe"
projekcija jermenskog filma "Poslednji igrač na žici"

Umetnički salon
Petak, 17. april 2015. u 19h

Spontana saradnja izmedju metode, odnosno sistema kulturne politike zvanog nematerijalno kulturno nasledje s jedne strane i filmskog medija s druge nudi nam mogućnost moćnog promišljanja o problemima savremenog društva, pa i onih koji se odnose na kulturno nasledje i identitet.

Etnografski film ''Poslednji igrač na žici'' iz Jermenije nam predstavlja onaj ključni zadatak nematerijalnog nasledja - preneti znanja i veštine s generacije na generaciju. Dirljiva priča o medjugeneracijskim odnosima, ovaj film je jedan od prethodnih pobednika Medjunarodnog festivala etnološkog filma (Trajanje projekcije: 75 minuta)
Pokrovitelj Sekretarijat za kulturu grada Beograda
Saša Srećković


Etnolog i muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu. Iskazao posebna interesovanja za područje primenjene antropologije. Višegodišnji organizator različitih javnih programa (Međunarodni festival etnološkog filma i dr.), a bio zadužen i za poslove odnosa s javnošću u Muzeju. Teorijski je izučavao i praktično sprovodio projekte iz oblasti muzejskog menadžmenta i kulturnog preduzetništva.

Radio na programima revitalizacije nepristupačnih seoskih krajeva i obnove starih zanata. Učestvovao u projektima iz oblasti kulturnog turizma.

Autor je nekoliko dokumentarnih i etnografskih filmova, kao i urednik jednog muzičkog izdanja Etnografskog muzeja. Objavio je veći broj radova iz različitih oblasti primenjene i vizuelne antropologije. Dobitnik je nekoliko stipendija (Gete institut u SR Nemačkoj, Artslink i Zadužbina "Petar Kujačić" u SAD). Bio je predsednik Nacionalnog Komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije. Instruktor UNESCO za izgradnju kapaciteta u ovoj oblasti (vodio radionice u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Nemačkoj).